Orkiszowe ciasto drożdżowe na mleku kokosowym z jagodami

Wracając z pracy przy placu targowym od starszej Pani kupiłam jagody, w Krakowie zwane borówkami. Chciałam zrobić jagodzianki z tego przepisu ale 36 stopni w cieniu skutecznie zmotywowało mnie do spędzenia w kuchni jak najkrótszego czasu i tak zamiast jagodzianek powstało ciasto drożdżowe. A, że przy okazji okazało się, że skończyła się mąka pszenna i mleko, postanowiłam zamiast tradycyjnych składników użyć mąki orkiszowej i mleka kokosowego oraz wiórków kokosowych. Te dodatki idealnie połączyły się ze smakiem jagód, a kokosowa kruszonka zniknęła najszybciej. Ciasto jest puszyste, nie za słodkie, idealne ze szklanką zimnego mleka lub tego koktajlu, zwłaszcza w takiej tropikalnej temperaturze.

ciasto drożdżowe z jagodami/blueberries yeast cake

Składniki na keksówkę 12×32 cm:

Ciasto:
~ 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub pszennej typ 650
~ 50 g cukru
~ 12 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
~ 125 ml ciepłego mleka kokosowego
~ 1 jajko
~ 50 g rozpuszczonego masła
~ pół łyżeczki soli
~ 3 łyżki wiórków kokosowych

Nadzienie:
~ 1 szklanka jagód leśnych

Kruszonka:
~ 6 łyżek masła
~ 6 łyżek mąki
~ 8 łyżek cukru
~ 2 łyżki wiórków kokosowych

1

Jeśli używamy świeżych drożdży na początek przygotowujemy rozczyn – drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.

2

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn lub drożdże w proszku oraz jajko, sól, cukier, wiórki kokosowe i pozostałe mleko kokosowe oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk, choć jest raczej z tych rzadszych. Całą operację można też przeprowadzić za pomocą miksera lub maszyny do chleba (tutaj wrzucamy najpierw składki mokre, potem suche a na końcu dodajemy drożdże).

3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60-70 minut w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Następnie lekko zagniatamy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki na około 30 minut, aby lekko podrosło. Na wierzchu ciasta wysypujemy jagody, lekko wciskając je do środka.

4

Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier rozgniatamy palcami do uzyskania niewielkich kawałków ciasta, jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodajemy masła, jeśli zbytnio się klei dodajemy mąki.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

ciasto drożdżowe z jagodami/blueberries yeast cake

ciasto drożdżowe z jagodami/blueberries yeast cake

ciasto drożdżowe z jagodami/blueberries yeast cake

Letnie owoce