Koktajl jagodowy z mlekiem kokosowym
Pamiętam letnie niedzielne popołudnia, kiedy razem z rodzicami spacerowaliśmy po rynku mojego rodzinnego miasta. Obowiązkowym przystankiem musiała być wtedy cukiernia, w której jedliśmy rurki z bitą śmietaną i zapijaliśmy je koktajlem. Zwykle wybierałam jagodowy – uwielbiałam jego kolor i ten charakterystyczny smak, który na chwilę przenosił mnie do lasu. Dziś lekka wariacja na temat tego wspomnienia – koktajl jagodowy z dodatkiem mleka kokosowego – wręcz banalny w wykonaniu, aksamitny w smaku, idealny na koniec lata.
Składniki na 2 porcje:
~ szklanka jagód
~ pół szklanki mleka kokosowego
~ pół szklanki jogurtu naturalnego
~ brązowy cukier do smaku
1
Jagody, mleko kokosowe i jogurt miksujemy za pomocą blendera aż wszystkie składniki się połączą.
2
Dosładzamy do smaku i chłodzimy w lodówce, przed podaniem rozlewamy do wysokich szklanek.