Koktajl jagodowy z mlekiem kokosowym

Pamiętam letnie niedzielne popołudnia, kiedy razem z rodzicami spacerowaliśmy po rynku mojego rodzinnego miasta. Obowiązkowym przystankiem musiała być wtedy cukiernia, w której jedliśmy rurki z bitą śmietaną i zapijaliśmy je koktajlem. Zwykle wybierałam jagodowy – uwielbiałam jego kolor i ten charakterystyczny smak, który na chwilę przenosił mnie do lasu. Dziś lekka wariacja na temat tego wspomnienia – koktajl jagodowy z dodatkiem mleka kokosowego – wręcz banalny w wykonaniu, aksamitny w smaku, idealny na koniec lata.

Koktaj jagodowy z mlekiem kokosowym

Składniki na 2 porcje:

~ szklanka jagód
~ pół szklanki mleka kokosowego
~ pół szklanki jogurtu naturalnego
~ brązowy cukier do smaku

1

Jagody, mleko kokosowe i jogurt miksujemy za pomocą blendera aż wszystkie składniki się połączą.

2

Dosładzamy do smaku i chłodzimy w lodówce, przed podaniem rozlewamy do wysokich szklanek.