Ciasto czekoladowe z burakami

Buraki to takie trochę niedoceniane nasze, polskie superfoods – bogate w witaminy, pomagające w schorzeniach związanych z układem krwionośnym, dobre i tanie – czego chcieć więcej? Ciasto czekoladowe z burakami jadłam kilkukrotnie w różnych odsłonach – nie zawsze były one udane ale połączenie buraka z czekoladą chodziło za mną już dłuższą chwilę. A jako, że w moim domu buraki przetwarzamy namiętnie w smoothies, zakwas i świeżo wyciskane soki pojawiła się okazja aby coś z buraczanym ciastem czekoladowym pokombinować.
Marchewkę namiętnie przetwarzamy na nasze ukochane ciasto marchewkowe, ale tym razem chciałam uzyskać coś na kształt Murzynka, za którym przepadają moje dzieciaki i eksperyment okazał się udany a buraki w myśl filozofii zero waste zostały wykorzystane nie jako surówka ale jako doskonały dodatek do pysznego ciasta czekoladowego.
Jeśli akurat nie dysponujecie resztkami po wyciskaniu soków zachęcam do kupienia gotowych, ugotowanych buraków – część wrzucicie do ciasta, a z drugiej części zrobicie tę cudowną sałatkę.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Na ciasto:

Na ciasto:
~ 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
~ 1 szklanka cukru
~ 160 g masła
~ 160 ml mleka
~ 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych na puree
~ 3 jajka (rozmiar L)
~ 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 4 łyżki kakao
~ 3 łyżki soku z cytryny

Na polewę:
~ 100 g czekolady (u mnie po 50g mlecznej i gorzkiej)
~ 100 g śmietanki 30%
~ 30 g uprażonych płatków migdałowych

1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drobno posiekaną czekoladę, cynamon i kakao, w drugim zblendowane buraki, mleko i sok z cytryny. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę na wysokich obrotach miksera – około 10 minut, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ubijania.

2

Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy suche składniki (mąkę, kakao, czekoladę, cynamon), delikatnie mieszamy do połączenia się składników, następnie dorzucamy buraki z mlekiem i cytryną, miksujemy krótko, aż wszystkie składniki się połączą.

3

Przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy około 40-50 minut do „suchego patyczka”, następnie zostawiamy w formie do wystudzenia.

4

Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę – w garnuszku mocno podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane czekolady, zosatwiamy na 2-3 minuty, delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Wylewamy na ostudzone ciasto, całość dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów.