Guacamole – meksykański dip z awokado

Awokado ma wiele zastosowań, a dzięki neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się zarówno, jako składnik kremu czekoladowego, jak i baza wytrawnych past kanapkowych. Guacamole, czyli popularne danie kuchni meksykańskiej to pyszny, świeży dip, który uwielbiamy, zwłaszcza w towarzystwie nachos – kukurydzianych chipsów. W jego robieniu wyspecjalizował się mój mąż i jakoś tak jest, że ten zrobiony przez niego zawsze smakuje bosko. Zrobienie guacamole zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, bo warto!

Składniki:

~ 1 dojrzałe awokado (sprawdź jak wybrać idealne)
~ 1 ząbek czosnku
~ ½ małej cebuli
~ sok z połówki limonki
~ 1 łyżka posiekanej natki kolendry
~ sól do smaku

1

Używając ostrego noża kroimy awokado na pół i wyciągamy z niego pestkę. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i rozgniatamy go widelcem.

2

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Czosnek, za pomocą końcówki noża rozgniatamy z solą. Następnie warzywa i kolendrę dodajemy do awokado, mieszamy. Na koniec przyprawiamy jeszcze sokiem z limonki i solą i od razu podajemy.

guacamole

guacamole

guacamole