Pasta z tuńczyka
Hit jednej z imprez, na której pasta z tuńczyka obok hummusu i satay okazała się świetną przekąską i zniknęła błyskawicznie. Doskonała też bez żadnej okazji, po prostu jako dodatek do kanapek i alternatywa dla gotowych smarowideł tego typu, nafaszerowanych chemią zawierających na przykład: gumę guar, gumę ksantanową, sorbinian potasu, benzoesan sodu i sztuczne aromaty. Zróbcie sami będzie smaczniej i zdrowiej 🙂
Składniki:
~ 150 g tuńczyka w sosie własnym, osączonego
~ 50 g miękkiego masła
~ 3 łyżki soku z cytryny
~ sól
~ świeżo zmielony kolorowy pieprz
~ szczypta chili
~ 1 łyżka szczypiorku
1
Wszystkie składniki oprócz szczypiorku miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
2
Pastę przekładamy do miseczki, schładzamy w lodówce, wyciagamy 15 minut przed podaniem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem.
3
Idealnie smakuje z grzankami lub krakersami a także jako dodatek do kanapek.