Tarta z brokułami i łososiem
Tarta z brokułami, to kolejna propozycja na smaczny i pożywny posiłek, który idealnie sprawdza się na imprezach, jako przekąska na ciepło czy na zimno, co więcej łatwo daje się zapakować do pudełka i zabrać do pracy, do znajomych, do rodziny. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na słone i słodkie tarty, bo nie zaprzeczam, że jestem ich wielką miłośniczką. Właściwie składniki na ciasto to podstawowe produkty, a nadzienie to już tylko kwestia gustu i ochoty na konretne smaki – bawcie się i eksperymentujcie, albo skorzystajcie z tej gotowej propozycji na pyszną tartę z brokułami i łososiem.
Składniki na formę 31 cm:
Na ciasto:
~ 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 650
~ duża szczypta soli
~ ½ szklanki zimnej wody
~ 125 g masła
~ 1 łyżka oliwy
Na farsz:
~ 2 jajka
~ szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
~ 300 g ugotowanego na półtwardo brokuła
~ 80 g wędzonego łososia
~ 3 łyżki startego parmezanu
~ sól
~ świeżo zmielony czarny pieprz
1
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i zagniatamy całość w taki sposób aby kawałki masła otoczyły się mąką. Dodajemy oliwę, sól i wodę, szybko zagniatamy całość, formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
2
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz: brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty aby lekko zmiękł. Łososia kroimy na paseczki.
3
W miseczce mieszamy jogurt, jajka, parmezan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4
Schłodzone ciasto rozkładamy w formie, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą (ułożonymi na papierze do pieczenia) i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 210 stopni przy grzaniu góra dół aby nabrało złotego koloru.
5
Na podpieczony spód wylewamy masę jogurtowo-jajeczną, układamy brokuł i kawałki łososia, całość pieczemy jeszcze 20 minut zmniejszając temperaturę do 190 stopni, podajemy na ciepło lub zimno.