Tajska sałatka z zielonym mango

Tajska sałatka z zielonym mango to obok sałatki z zieloną papają hit naszych azjatyckich wakacji. Znowu nas poniosło – tym razem zahaczyliśmy o Singapur i Malezję aby na koniec wylądować w Bangkoku i po raz kolejny zachwycić się najlepszym ulicznym jedzeniem na świecie. Magia kolorów, smaków, zapachów i słońce to w listopadową polską jesień remedium na wszystkie smutki. Jeśli i Wam brakuje słońca – zróbcie sobie tajską sałatkę z mango – przepis prosto z Bangkoku, dostosowany nieco do naszych polskich warunków. Na specjalnie życzenie Adama. Pozdrawiam i przesyłam słońce!

 

Składniki na 2 porcje:

~ 1 zielone mango
~ 8-10 krewetek (opcjonalnie)
~ 1 szklanka fasolki szparagowej (poza sezonem mrożona)
~ 3 łyżki wiórków kokosowych
~ 4 łyżki orzechów ziemnych lub nerkowców
~ kawałek chili
~ 3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
~ kawałek czerwonej cebuli
~ kilka listków tajskiej (lub zwykłej) bazylii
~ 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub kokosowego
 

Sos:

~ 4 łyżki sosu rybnego lub sojowego
~ sok z 1 limonki
~ 2 łyżki brązowego cukru
~ duża szczypta chili

 

1

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy, następnie wiórki kokosowe, odkładamy. Krewetki smażymy na oleju 4-5 minut. Fasolkę gotujemy tak, aby pozostała lekko twarda (w Tajlandii używa się surowej fasolki szparagowej, u nas w zimie trzeba się ratować mrożoną). Cebulę kroimy w piórka, chili, kolendrę i bazylię drobno siekamy. Mango obieramy i trzymając w dłoni uderzamy w nie nożem dookoła w taki sposób aby powstały drobne paseczki, które następnie ścinamy do miseczki (dobrze widać to na zdjęciu).

2

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, większej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, polewamy sosem i natychmiast podajemy.