Muffiny z bananami, masłem orzechowym i czekoladą (Monkey muffins)
Przepyszne, wilgotne muffinki o wyczuwalnym smaku masła orzechowego i bananów w połączeniu z czekoladą tworzą bardzo udaną kombinację. Miłośników tych smaków nie trzeba chyba zbyt długo namawiać na ich przygotowanie, a jeśli sami zrobicie masło orzechowe to już naprawdę pozostaje czekać aby banany nabrały czarnych kropek i mocno dojrzały. Zauważyłam taką dziwną zależność – gdy potrzebuję przejrzałych bananów aby upiec uwielbiany przez córki chlebek bananowy, proces ten wydłuża się niemiłosiernie, ale wystarczy wyjść z dziećmi na spacer i schować banana do torebki, aby ten przybrał ciemne barwy, gdy wcale tego nie potrzebuję 😉 O ironio! Zmodyfikowany przepis z http://www.tasteofhome.com
Składniki na 12 sztuk:
~ 1 łyżka mleka
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 3/4 szklanki cukru
~ 2 dojrzałe banany, rozgniecione
~ 1/2 szklanki masła orzechowego
~ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 100 g miękkiego masła
~ 2 jajka
~ pół łyżeczki soli
~ 4 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
1
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni przy grzaniu góra-dół, masło utrzeć z cukrem na biały, puszysty krem.
2
Dodać jajka i dalej ucierać, do połączenia się składników. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo rozgniecione banany, masło orzechowe i mleko. Na koniec masę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i solą do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.
3
Ciasto rozłożyć w papilotkach i piec około 15 minut, lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.