Satay z kurczaka z sosem orzechowym
Satay to popularne w Azji południowo-wschodniej danie, które tradycyjnie serwuje się na bambusowych patyczkach. Kawałki mięsa, ryb, owoców morza lub tofu są grillowane i sprzedawane jako przekąski na stoiskach w niemal każdym mieście i miasteczku, zajadaliśmy się nimi także w Tajlandii i Malezji. Satay stanowią doskonałą imprezową przekąskę – dziś specjalnie dla Was przepis na to pyszne danie wraz z sosem, który zachwycił naszych przyjaciół. Cytując Łukasza „Weź to ode mnie, bo zjem wszystko”. Polecam gorąco!
P.S. Miseczki, które pozują z sosem przyjechały prosto z targu w Chang Mai 🙂
Składniki na 24 sztuki:
Na satay:
~ 500 g filetów z piersi kurczaka
~ 4 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
~ 4 łyżeczki brązowego cukru
~ 2 łyżki oleju
Na sos:
~ 2 łyżki oleju
~ 1 duża cebula
~ kawałek papryczki chili (wg uznania)
~ 3 ząbki czosnku
~ 1 łyżeczka curry
~ 6 czubatych łyżek masła orzechowego
~ 300 ml wody
~ 1 czubata łyżka cukru
~ sok z 1 limonki
~ sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
~ 24 drewniane patyczki do szaszłyków
1
W miseczce mieszamy ocet ryżowy, brązowy cukier i olej. Kurczaka kroimy na cienkie paski w taki sposób, aby uzyskać 24 sztuki. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (przygotowałam dzień wcześniej i zostawiłam na całą noc).
2
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno posiekaną cebulę, aż lekko zmięknie, dodajemy czosnek i posiekane chili, smażymy jeszcze około 2-3 minut, następnie dodajemy curry i dokładnie mieszamy, aby warzywa otoczyły się przyprawą. Na koniec dodajemy jeszcze masło orzechowe, wodę, sok z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy gotując aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia (na ciepło też smakuje bosko).
3
Nabijamy na patyczki po jednym kawałku zamarynowanego wcześniej kurczaka, układając mięso w literę S. Patyczki warto wcześniej namoczyć przez 8 godzin w zimnej wodzie – nie będą się przypalać położone na patelnię lub grilla.
4
Patyczki z mięsem układamy na patelni grillowej i grillujemy partiami po 2-3 minuty z każdej strony, do momentu aż mięso nabierze złotego koloru.
5
Podajemy na ciepło i zjadamy maczając w sosie orzechowym.
Jeśli mamy wśród gości wegetarian możemy także przygotować w ten sam sposób tofu (świetnie sprawdzi się wędzone) – kroimy je na grubsze plastry, marynujemy w sosie sojowym i pieprzu syczuańskim przez pół godziny, a dalej postępujemy jak w punkcie czwartym.