Chleb orkiszowo-żytni
Jest coś takiego w pieczeniu chleba, że wchodzi człowiekowi w nawyk jego pieczenie. I przychodzi taki moment, że niemal automatycznie nastawiam ciasto do zakwaszania, aby rano upiec chleb nie myśląc już o tym co, jak i kiedy należy zrobić. Bo tak naprawdę chleb, który piekę nie wymaga zbyt wiele uwagi. Jeśli kiedykolwiek mieliście kłopoty z chlebami na zakwasie nie zrażajcie się, wypróbujcie poniższy przepis i na pewno wszystko pójdzie gładko. A potem wystarczy się tylko zachwycać świeżym chlebem, którym pachnie cały dom.
Składniki na 2 bochenki:
Na zaczyn:
~ 5 łyżek aktywnego zakwasu
~ 4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
~ 1 litr letniej przegotowanej wody
Na ciasto chlebowe:
~ 1 kg mąki orkiszowej razowej typ 2000
~ 0,5 litra letniej przegotowanej wody
~ 2 łyżki soli
1
W dużym naczyniu mieszamy drewnianą łyżką składniki na zaczyn: zakwas (u mnie 5 łyżek odłożonych z poprzedniego pieczenia chleba), 1 litr letniej wody i mąkę żytnią. Odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce, aby całość się zakwasiła. Po tym czasie do słoiczka odkładamy 4-5 łyżek zakwaszonego ciasta, a następnie chowamy do lodówki – posłuży nam do kolejnego wypieku chleba.
2
Do naczynia z zakwaszonym zaczynem dodajemy mąkę orkiszową, 0,5 litra letniej wody, w której rozpuszczamy 2 łyżki soli, całość dokładnie mieszamy mikserem z końcówkami-hakami do wyrabiania ciasta. Ciasto będzie gęste, ale będzie miało dość luźną konsystencję.
3
Ciasto chlebowe przekładamy do dwóch keksówek (u mnie 32×13 cm), które ewentualnie możemy wyłożyć papierem do pieczenia i zostawiamy na około 1,5-2 godziny aby chleby podrosły.
4
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni przy opcji góra-dół. Tuż przed włożeniem do pieca wierzch chleba smarujemy delikatnie wodą i oprószamy mąką lub otrębami. Foremki z chlebem umieszczamy na drugim od dołu poziomie piekarnika.Ustawiamy czas na 50 minut.
5
Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze około 30 minut. Wyciągamy z foremek i studzimy na kratce. Bochenki są gotowe, gdy po wyjęciu z pieca i uderzeniu w spód nożem wydają głuchy dźwięk jakby były puste w środku. Jeśli tak nie jest dopiekamy chleby jeszcze około 5 minut (już bez foremek).