Hummus ( حُمُّص)
Hummus szturmem wdarł się na polskie stoły. Ta smaczna pasta z ciecierzycy, wywodząca się z kuchni libańskiej pojawiła się w Polsce za sprawą budek z orientalnym jedzeniem i z miejsca stała się hitem. Hummus jest zwykle podawany jako dodatek czy zimna przekąska i spożywany z chlebkiem pita, ale możecie go też wykorzystać jako pastę do kanapek czy krakersów. Do jego przygotowania możecie użyć ciecierzycy z puszki, lub suchej uprzednio namoczonej w zimnej wodzie, jeśli będziecie mieć trudności ze zdobyciem pasty tahini, łatwo możecie ją przygotować w domu mieląc ziarna sezamu np.: w młynku do kawy.
Składniki na 400 ml:
~ 1 szklanka konserwowej ciecierzycy
~ 75 mililitrów pasty tahini
~ 1 łyżka soku z cytryny
~ 2 ząbki czosnku
~ 1 łyżkę oliwy
~ po pół łyżeczki: pieprzu kajeńskiego, kminu rzymskiego, kolendry i soli
~ świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
1
W moździerzu rozdrabniamy kmin kolendrę i pieprz kajeński na pył.
2
Do blendera wrzucamy ciecierzycę i miksujemy. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, przyprawy, sól i oliwę. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3
Hummus można spożywac natychmiast po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce kilka dni.