Racuchy z makiem i cytryną
Moje córki uwielbiają muffiny z makiem więc wcale mnie nie zdziwiło, gdy ostatnio Sonia zapytana co chce na śniadanie bez namysłu rzuciła: „Racuchy” a po chwili dodała „a możesz zrobić takie piegowate?”. Poszperałam w szafka i znalazłam trochę maku więc po raz kolejny zostałam super bohaterką we własnej kuchni. A racuchy zniknęły błyskawicznie przy pomrukach zadowolenia wydawanych nie tylko przez maluchy…
Składniki na 3 porcje:
~ 1 jajko
~ 3/4 szklanki mleka
~ 2 łyżki soku z cytryny
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 30 g roztopionego masła
~ 2-3 łyżki cukru
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 2 łyżki suchego maku
~ sok wyciśnięty z połówki cytryny
~ olej do smażenia
1
Do mleka dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i odstawiamy na 5 minut aby lekko się zsiadło. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cukier, sól i mak. Do mleka dodajemy roztopione masło, jajko i sok z cytryny.
2
Wsypujemy składniki suche do mokrych i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3
Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, przewracając na drugą stronę gdy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza.