Muffiny cytrynowe z makiem

Muffiny przebojem wdarły się do naszych kuchni – łatwość ich przygotowania sprawia, że gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego sięgam właśnie po nie. Te urzekają miękkim, orzeźwiającym wnętrzem i uroczymi piegami z maku. Ilość soku z cytryny można dowolnie modyfikować w zależności od tego na ile kochacie cytrusy. Podobno cytryna jest świetnym antydepresantem, te muffiny są tego doskonałym przykładem. Zmodyfikowany i dostosowany do moich kubków smakowych przepis Dorotus

Muffiny cytrynowe z makiem

Składniki na 12 muffinek:

Wszystki składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 

SUCHE

~ 1,5 szklanki mąki pszennej

~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

~ ½ łyżeczki soli

~ 3/4 szklanki cukru pudru

~ 130 ml oleju

 

MOKRE

~ 1 duże jajko

~ 160 ml mleka

~ sok i skórka otarta z jednej cytryny

~ 3 łyżki maku

1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni włączając opcję grzania „góra-dół”

2

Wszystkie składniki suche mieszamy w jednej misce

3

Wszystkie składniki mokre mieszamy w drugiej misce

4

Łączymy zawartość obu misek, mieszając wszystko niezbyt dokładnie (grudki ciasta są nawet wskazane)

5

Formę do muffinów wykładamy papilotkami bądź smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto rozdzielając je między papilotki.

6

Pieczemy do suchego patyczka przez około 22 minuty.