Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Wariacja na temat sałatki nicejskiej , która od lat zachwyca nasze kubki smakowe. Klasyczne połączenie tuńczyka i jajek na twardo, ze świeżymi warzywami tworzy smakowitą kompozycję.Składniki na tę sałatkę zawsze mamy w domu. Świetnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. Być może zechcecie jej spróbować podczas Świąt, wszak jajko to nieodłączny symbol nadchodzącej Wielkanocy.
Porcja dla dwóch osób:
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 6 pomidorków koktajlowych
~ 1/2 czerwonej papryki
~ 1 mała czerwona cebula
~ garść czarnych oliwek
~ 2 jaja na twardo
~ 3 garście mieszanki sałat
~ 1 ząbek czosnku
~ pół szklanki jogurtu naturalnego
~ świeże zioła do wyboru (u mnie tymianek)
~ 2 łyżki ziaren słonecznika
~ sól, pieprz
1
Kroimy warzywa – pomidorki na ćwiartki, paprykę i cebulę w kostkę, oliwki na połówki. Przygotowujemy sos – mieszamy w miseczce jogurt, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika aż lekko się zrumienią.
2
Na talerzu układamy sałatę, dookoła kładziemy na zmianę pomidorki i ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka. Na sałacie układamy osączonego tuńczyka, posypujemy papryką, cebulą i słonecznikiem polewamy sosem jogurtowym. Na wierzchu układamy oliwki.
3
Podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.