Sałatka nicejska (La salade Niçoise)
Większość potraw regionalnych i narodowych ma to do siebie, że każdy kto je przygotowuje uważa swoją wersję za jedyną słuszną. Jeśli chodzi o sałatkę nicejską sami Francuzi nie do końca są zgodni, co powinna zawierać ta jedyna i prawdziwa. W samej Nicei jest podawana na co najmniej kilka sposobów. Nie należy się przejmować i wrzucić do sałatki, to co lubimy najbardziej. W wersji wzbogaconej o jajka na twardo sałatka z lekkiej przekąski staje się pełnowartościowym daniem. Polecam nie tylko na ciepłe letnie dni na Lazurowym Wybrzeżu!
Porcja dla dwóch osób:
~ 1 ogórek
~ 2 pomidory
~ 1 papryka
~ 1 mała czerwona cebula
~ garść czarnych oliwek
~ 4-5 filecików anchois
~ puszka tuńczyka w sosie własnym
~ 2 jaja na twardo
~ 3 garście mieszanki sałat (niekoniecznie)
~ oliwa z oliwek
~ ocet winny
~ świeże zioła do wyboru
~ sól, pieprz
1
Kroimy warzywa – ogórka w półplasterki, pomidora w ósemki, paprykę w kostkę, cebulę w krążki.
2
Sałatę, osączonego tuńczyka, anchois i pokrojone warzywa mieszamy, dodając oliwę, kilka kropli octu winnego, świeże zioła oraz sól i pieprz do smaku.
3
Na wierzchu układamy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.
4
Podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.