Sałatka nicejska (La salade Niçoise)

Większość potraw regionalnych i narodowych ma to do siebie, że każdy kto je przygotowuje uważa swoją wersję za jedyną słuszną. Jeśli chodzi o sałatkę nicejską sami Francuzi nie do końca są zgodni, co powinna zawierać ta jedyna i prawdziwa. W samej Nicei jest podawana na co najmniej kilka sposobów. Nie należy się przejmować i wrzucić do sałatki, to co lubimy najbardziej. W wersji wzbogaconej o jajka na twardo sałatka z lekkiej przekąski staje się pełnowartościowym daniem. Polecam nie tylko na ciepłe letnie dni na Lazurowym Wybrzeżu!

Porcja dla dwóch osób:

~ 1 ogórek

~ 2 pomidory

~ 1 papryka

~ 1 mała czerwona cebula

~ garść czarnych oliwek

~ 4-5 filecików anchois
~ puszka tuńczyka w sosie własnym

~ 2 jaja na twardo

~ 3 garście mieszanki sałat (niekoniecznie)

~ oliwa z oliwek

~ ocet winny

~ świeże zioła do wyboru

~ sól, pieprz

1

Kroimy warzywa – ogórka w półplasterki, pomidora w ósemki, paprykę w kostkę, cebulę w krążki.

2

Sałatę, osączonego tuńczyka, anchois i pokrojone warzywa mieszamy, dodając oliwę, kilka kropli octu winnego, świeże zioła oraz sól i pieprz do smaku.

3

Na wierzchu układamy ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki jajka.

4

Podajemy ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.