Orientalna sałatka z mango

Sałatka, która jak większość dań na blogu, powstała spontanicznie z tego, co akurat było pod ręką. Akurat nadjechała Magda, akurat byłyśmy trochę głodne, akurat obie kochamy orientalne smaki. I tak z połączenia słodkiego mango, ostrego chili, wyrazistej cebuli i chrupiących orzechów powstało takie cudo. Od tego czasu robiłam ją już wielokrotnie i za każdym razem pada: daj przepis, zatem daję – tutaj aby wszyscy mogli skorzystać – bierzcie i róbcie <3

 

Składniki na 2 porcje:

~ 1 dojrzałe mango
~ połówka awokado
~ 8-10 pomidorków koktajlowych
~ 1/2 szklanki orzechów laskowych
~ 2 garście szpinaku lub mieszanki sałat
~ kawałek chili
~ 3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
~ 1/2 czerwonej cebuli
~ kilka listków bazylii i mięty
~ świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy)

Sos:

~ 4 łyżki sosu sojowego
~ sok z 1 limonki
~ 2 łyżki brązowego cukru
~ duża szczypta chili

 

1

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzechy, następnie przekładamy na suchą ściereczkę i pocieramy aby pozbyć się skórek. Awokado i mango kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, chili, kolendrę i bazylię drobno siekamy. Pomidorki dzielimy na ćwiartki

2

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, większej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, polewamy sosem, posypujemy pieprzem i natychmiast podajemy.