Sałatka z burakiem (post dr Dąbrowskiej)

Post dr Dąbrowskiej to czas, w którym należy jeść dużo surowizny. To właśnie surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce mają tę magiczną moc uzdrawiania. Zwykle mieszałam ze sobą, co akurat miałam pod ręką, ale tęskniło mi się za moją ukochaną sałatką z burakami. Dlatego postanowiłam wytworzyć sobie coś na jej kształt, takie moje comfort food w tym czasie. Połączenie buraka z sosem malinowym było strzałem w dziesiątkę, a grejpfrut wprowadził orzeźwiającą nutę. Gorąco polecam!

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

 

Składniki na 1 porcje:

~ 1 średniej wielkości ugotowane lub upieczone czerwone buraki*
~ 2 garście mieszanki sałat lub młodych listków
~ pół małej czerwonej cebuli
~ kiełki brokuła
~ 2 cząstki grejpfruta
~ kilka listków świeżej mięty
Sos:
~ 3-4 maliny
~ kolorowy pieprz
~ 1 łyżeczka soku z cytryny
~ szczypta chili

 

* buraczki pieczemy do miękkości owinięte w folię aluminiową przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza, można też użyć kupnych gotowanych buraków

1

Buraka tniemy w cienutkie plasterki za pomocą obieraczki, cebulę kroimy w drobną kostkę, grejpfruta obieramy z białych błonek i dzielimy na mniejsze części.

2

Przygotowujemy sos: maliny rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy kolorowym pieprzem i szczyptą chili.

3

Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego buraka, cebulę, posypujemy kiełkami i rozkładamy cząstki grejpfruta i listki mięty. Można doprawić solą morską i pieprzem do smaku. Całość polewamy sosem malinowym i natychmiast podajemy.