Ciasto jogurtowe z owocami

Też tak macie, że musicie czasem zjeść coś słodkiego? No po prostu musicie i koniec? Ja też… A, że dodatkowo miałam jeszcze rabarbar to bez namysłu wzięłam się za robienie ciasta jogurtowego. To nieskomplikowane ciacho wymaga od Was tylko jednego – składników w temperaturze pokojowej. Jajka i jogurt można ogrzać w ciepłej wodzie, jeśli Wam się bardzo spieszy 😉 Ciasto jogurtowe doskonale smakuje z wszelkimi owocami (lub warzywami vide: rabarbar) – robiłam je wielokrotnie z truskawkami, śliwkami, malinami, porzeczkami, gruszkami i zawsze tak samo zachwyca, zjadam je jeszcze ciepłe, bo nie mogę się powstrzymać, podobnie działa na mnie tylko ciepłe, pachnące ciasto drożdżowe. Moja Mama od lat nazywa to ciasto – szklankowym – odmierzamy większość składników po szklance lub dwóch i po godzinie zajadamy już pyszne ciasto jogurtowe z ulubionymi owocami.

ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki* na tortownicę 24 cm:

~ 2 szklanki** mąki pszennej
~ 1 szklanka cukru
~ 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 30 ml oleju
~ 2 jajka, rozmiar L
~ 400 g dowolnych owoców lub rabarbaru
~ łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
~ cukier puder do posypania

* wszystkie składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową

** szklanka = 250 ml

1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopniu, przy grzaniu góra dół. Przygotowujemy owoce, których będziemy używać – kroimy je na mniejsze części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Jajka z cukrem ubijamy na gładką puszystą masę na najwyższych obrotach – zajmie to około 8-10 minut. Dodajemy pozostałe składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.

3

Ciasto wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, na wierzchu układamy przygotowane wcześniej owoce lub rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

DSC_0659