Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Absolutna klasyka gatunku! Ciasto, które chyba nie tylko mi kojarzy się z dzieciństwem. Idealne, puszyste, pachnące. Najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce, lub też po prostu je pominąć. W każdym przypadku drożdżówka z kruszonką smakuje po prostu bosko i znika w kosmicznym tempie. Z przepisu mojej babci, piekłam w dwóch keksówkach 12×35 cm. Pamiętajcie, że ciasto uda się świetnie gdy składniki, jeśli nie zaznaczone inaczej, będą miały temperaturę pokojową.

drożdżowe ze śliwkami

Składniki na blachę 24×35 cm:

Ciasto:
~ 600 g mąki pszennej
~ 100 g cukru
~ 25 g świeżych drożdży lub 12,5 g suszonych
~ 250 ml ciepłego mleka
~ 2 jajka
~ 100 g rozpuszczonego masła
~ pół łyżeczki soli
Nadzienie:
~ 300 g śliwek
~ łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
~ 6 łyżek masła
~ 8 łyżek mąki
~ 8 łyżek cukru

1

Jeśli używamy świeżych drożdży na początek przygotowujemy rozczyn – drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.

2

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn lub drożdże w proszku oraz jajka, sól, cukier i mleko oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odchodzi od rąk, choć jest raczej z tych rzadszych. Całą operację można też przeprowadzić za pomocą miksera lub maszyny do chleba (tutaj wrzucamy najpierw składki mokre, potem suche a na końcu dodajemy drożdże).

3

Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60-70 minut w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Następnie lekko zagniatamy i wykładamy do wyłożonych papierem foremek na około 30 minut aby lekko podrosło. Na wierzchu ciasta układamy (skórką do dołu) wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki lekko wciskając do środka.

4

Posypujemy śliwki cynamonem i przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, mąkę i cukier rozgniatamy palcami do uzyskania niewielkich kawałków ciasta, jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodajemy masła, jeśli zbytnio się klei dodajemy mąki.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.
ciasto drożdżowe ze śliwkami