Zupa krem z białych szparagów

Szparagom, pod każdą postacią mówię zdecydowane tak! Zupa krem przyrządzona z tych warzyw to przede wszystkim świetny smak, ale też doskonały przykład wykorzystania całego warzywa. Tutaj dosłownie nic się nie zmarnuje, co więcej w sezonie w restauracjach zupę krem, robi się właśnie ze szparagowych obierków – to one zawierają podobno w sobie cały smak szparaga, więc zmiksowane z neutralnym w smaku ziemniakiem, oddają wszystko co mają najlepsze. Same szparagi wykorzystuje się natomiast do sałatek, lub jako samodzielną przystawkę. Prawda, że sprytne? Również tutaj możecie wykorzystać część szparagów do innych celów, a część zmiksować – będzie tak samo pysznie! Zmodyfikowałam przepis Marty z Jadłonomi. Gorąco polecam, póki szparagi na straganach!

krem ze szparagów asparagus cream soup

Składniki na 4 porcje:

~ 2 pęczki białych szparagów
~ 800 -900 ml wody
~ 1 łyżeczka miodu
~ 2 małe ziemniaki
~ gałka muszkatołowa
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ sól
~ trzy łyżki masła
~ 2 łyżki oliwy
~ 50 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie)
~ 2 kromki ciemnego chleba (do podania)

1

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy ze skórki za pomocą obieraczki. Zarówno obierki, jak i końcówki szparagów zalewamy wodą (800 ml) dodajemy pół łyżeczki soli i miód i gotujemy 30 minut aby uzyskać wywar, który posłuży za podstawę zupy.

2

Na patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając aż nabiorą złotego koloru, następnie wrzucamy, obrane wcześniej i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, smażymy na średnim ogniu kolejne 5 minut, odstawiamy.

3

Wywar ze szparagowych obierków przecedzamy przez sitko i dodajemy do niego zawartość patelni, całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.

4

Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę kremówkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

5

Doprawiamy obficie gałką, solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta możemy ją rozrzedzić śmietanką lub wodą.

6

Na suchej, rozgrzanej patelni przygotowujemy grzanki – chleb kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię na kilka minut aż lekko zbrązowieje.

7

Krem ze szparagów możemy podawać na ciepło, posypany grzankami, doprawiony oliwą i czarnym pieprzem lub mocno schłodzony.

krem ze szparagów