Sernik z rabarbarem

Kolejny z tych najsmaczniejszych serników, jako zdeklarowany sernikożerca nie jestem może zbyt obiektywna ale wierzcie mi lekko kwaśny smak rabarbaru w połączeniu ze słodką masą serową i kruchym spodem to jest dokładnie to, czego potrzebowały moje kubki smakowe. Z pewnością nie jest to też najbardziej fotogeniczny sernik, jaki stał przed moim obiektywem ale… wiadomo przecież, że liczy się wnętrze 😉 Pyszny, pyszny, pyszny. Jeśli kochacie rabarbar zróbcie go koniecznie, a jeśli nie kochacie – też zróbcie na pewno się przekonacie. Pamiętajcie tylko, że kluczem jeśli chodzi o sernik, jest twaróg wysokiej jakości – koniecznie sprawdźcie skład i omijajcie szerokim łukiem te z zagęstnikami i dodatkami typu mleko w proszku, skrobia modyfikowana, guma ksantanowa, karagen. Można też po prostu zmielić zwykły twaróg 3 razy – też będzie pysznie 🙂 Zmodyfikowałam nieco ten przepis.

DSC_0566

Składniki na tortownicę 20 cm:

Na spód:

~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1/4 szklanki cukru
~ 70 g zimnego masła

Na masę serową:

~ 0,5 kg twarogu sernikowego
~ 0,5 szklanki cukru
~ 1 łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
~ 2 jajka (rozmiar M)

Na nadzienie i polewę:

~ 3 szklanki pokrojonego rabarbaru (około 400 g)
~ 1/2 szklanki cukru
~ 1 łyżka mąki pszennej
~ 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% (200 ml)
~ 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki, jeśli nie zaznaczono inaczej, powinny być w temperaturze pokojowej

1

Przygotowujemy spód – zimne, pokrojone na małe kawałki masło rozcieramy w palcach z mąką i cukrem do uzyskania kruszonki, będzie ono dość sypkie. Następnie mieszankę wsypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dokładnie dociskając łyżką.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni przy grzaniu góra-dół, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy 15 minut.

3

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty ucieramy twaróg z cukrem około 2-3 minuty, aby stał się puszysty. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

4

Masę serową wylewamy na podpieczony spód z rabarbarem, zmniejszamy temperaturę do 175 stopni przy grzaniu góra dół, wstawiamy sernik do piekarnika i pieczemy 40 minut, do momentu aż wierzch po dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty. Na gorący sernik wylewamy śmietanę wymieszaną z cukrem.

4

Studzimy przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w temperaturze pokojowej. Całość chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.

rhubarb cheescake