Makaron z cukinii (post dr Dąbrowskiej)

Makaron z cukinii często gościł na naszym stole także przed postem, zwykle z dodatkiem tuńczyka i oliwek. Ta zdrowa i pożywana wersja tradycyjnej pasty, w moim przypadku także podczas diety dr Dąbrowskiej sprawdza się doskonale. To danie bezglutenowe, bez tłuszczu i bez laktozy, więc idealne także dla osób z różnymi nietolerancjami. A jak zrobić makaron z cukinii czy innych warzyw typu marchewka? Wystarczy zaopatrzyć się w temperówkę do warzyw lub użyć zwykłej obieraczki. Polecam gorąco, zwłaszcza z aromatycznym sosem pomidorowym!

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

Składniki na 2 porcje:

~ 1 średnia cukinia
~ 2 duże dojrzałe pomidory (w sezonie) lub puszka krojonych bez skórki (400g)
~ 1 mała cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 8 pomidorków koktajlowych
~ 1 łyżeczka suszonej bazylii
~ szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
~ listki świeżej bazylii (do podania)

1

Pomidory obieramy ze skórki (zobacz jak zrobić to łatwo i szybko), i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, dusimy na wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone pomidory, cynamon, gałkę muszkatołową, cynamon, suszoną bazylię, sól i pieprz – dusimy na wolnym ogniu około 15 minut.

2

Za pomocą temperówki do warzyw przygotowujemy makaron z cukinii, jeśli nie mamy temperówki tniemy ją na cienkie paski za pomocą obieraczki, lekko solimy, odstawiamy na kilka minut.

3

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Jeśli nie lubimy surowej cukinii makaron wrzucamy do sosu i dusimy 2-3 minuty, dorzucamy pokrojone pomidorki, wykładamy na talerz, posypujemy świeżymi listkami bazylii i natychmiast podajemy. Można też ciepłym sosem polać surowy makaron.