Zupa krem z brokułów (post dr Dąbrowskiej)

22 dni temu zaczęłam post doktor Dąbrowskiej, znany także jak dieta warzywno-owocowa . Jest to post leczniczy, który bardzo ogranicza możliwość wyboru jeśli chodzi o produkty w codziennej diecie do niskoskrobiowych, niskocukrowych i niskokalorycznych warzyw i owoców typu jabłko czy grejfrut. Więcej o moich doświadczeniach z postem napiszę pewnie za jakiś czas. Jednak w jego trakcie odkrywam na nowo radość gotowania i redefiniowania znanych mi smaków. Jako, że na poście nie używa się żadnego tłuszczu, trzeba szukać innych nośników smaku – u mnie są to zdecydowanie przyprawy – świeże i suszone urozmaicają każde danie. Dlatego jako pierwszy z przepisów – znana większości doskonale zupa krem z brokułów. Tym razem bez grama tłuszczu i śmietanki ale za to tak samo aromatyczna i sycąca! Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

Składniki na 4 porcje:

~ 500 g brokułów
~ 0,75 litra delikatnego bulionu warzywnego lub wody
~ 3 ząbki czosnku
~ 1 czerwona cebula
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól, curry – do smaku
~ szczypta chili
~ kiełki brokuła lub jarmuż (opcjonalnie do podania)

1

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki, cebulę siekamy w piórka. Na patelnię wlewamy 3 łyżki wody, wrzucamy cebulę i dusimy, aż zacznie być szklista, doprawiamy solą, pieprzem, curry i chili.

2

Brokuły zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut.

3

W garnku podgrzewamy bulion, dodajemy zawartość patelni oraz ugotowane, odsączone brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość gotujemy jeszcze 5 minut.

4

Zupę miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby przyprawiając do smaku ulubionymi przyprawami. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć dodając więcej bulionu lub wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Nalewamy zupę do miseczek, dekorujemy kiełkami lub jarmużem i od razu podajemy.