Pizza z kalafiora (post dr Dąbrowskiej)

Pizzę z kalafiora robiłam jeszcze przed postem w różnych konfiguracjach – spód zawierał jajko albo ser żółty albo jedno i drugie. Jednak te produkty są w czasie diety warzywno-owocowej zakazane, dlatego też przeszukałam fora i grupy, przetestowałam kilka wariantów w tym spód tylko z ugotowanego i tylko surowego kalafiora, i myślę, że ten mieszany jest najlepszą opcją. Tę pizzę je się sztućcami – spód jest zwarty ale niezbyt sztywny. A na górę połóżcie na co tylko macie ochotę – będzie pysznie!

Wszystkie przepisy na postne dania będą się sukcesywnie pojawiać pod tym linkiem.

Składniki na 2 porcje:

~ 300 g kalafiora
~ 1 mała czerwona cebula
~ 100 ml passaty pomidorowej
~ 2 ząbki czosnku
~ 1/2 małej cukini
~ 1/2 czerwonej papryki
~ szczypta cynamonu
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól, curry – do smaku
~ szczypta chili
~ zioła prowansalskie
~ kiełki brokuła, rukola (opcjonalnie do podania)

1

Kalafiora dzielimy na pół – 150 g gotujemy do miękkości w wodzie, drugie 150 g ścieramy na tarce (duże oczka), pól cebuli drobno siekamy. Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy w blenderze lub widelcem i mieszamy ze startym kalafiorem, posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

2

Na patelni grillujemy pokrojoną w plastry cukinię i kawałki papryki, doprawiamy curry.
Przygotowany wcześniej spód rozkładamy na papierze do pieczenia formując koło i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut a następnie włączamy termooobieg i dopiekamy około 10 minut aż spód lekko się zarumieni. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce mieszamy pasattę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cynamon. Doprawiamy pieprzem.

3

5 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem spód i rozkładamy na nim pokrojoną w krążki cebulę (pozostałą połówkę). Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej zgrillowane warzywa, posypujemy kiełkami i rukolą. Jemy na ciepło lub na zimno.