Roladki z kurczaka ze szparagami

Szparagów nigdy dość – tym razem wylądowały w drobiowych roladkach jako nadzienie i sprawdziły się lepiej niż znakomicie. Takie roladki robiłam już mnóstwo razy – zamiast szparagów możecie dodać suszoną śliwkę czy morele, suszone pomidory, brokuła albo pieczarki. Jednak o tej porze roku nie mogło być inaczej niż szparagowo! Dzięki prostemu trikowi, czyli owinięciu mięsa szynką dojrzewającą lub boczkiem pozostaje ono soczyste. dostajemy też dodatkowo bonus w postaci chrupiącej, mięsnej skórki. Omomomom chciałoby się zamlaskać na samo wspomnienie tego pysznego obiadu.

roladki z kurczaka

Składniki na 4 porcje:

~ 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
~ 12 zielonych szparagów
~ 50 g sera koziego (roladka) lub fety
~ szczypta gałki muszkatołowej
~ 3 łyżki musztardy francuskiej
~ 6 plastrów szynki dojrzewającej lub boczku
~ pieprz grubo mielony i sól morska
~ 1 łyżka oleju

1

Ocieplone do temperatury pokojowej mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na 4 kotlety. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

2

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów i cienko je obieramy, kruszymy ser. Na rozbitym mięsie kurczaka układamy po 3 szparagi i pokruszony ser, całość zwijamy w roladę. Na koniec mięso owijamy plastrami szynki parmeńskiej lub boczku i smarujemy musztardą.

3

Tak przygotowane roladki układamy w natłuszczonej olejem formie lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

roladki z kurczaka

roladki z kurczaka