Zielone smoothie szpinak-truskawki-gruszka
Pomalutku, po cichutku, na paluszkach zbliżają się truskawki z całą radością lata. Ostatnio razem z przyjaciółmi przyjechały do nas hiszpańskie. I tak oto przy okazji miksowania kolejnego zielonego koktajlu trafiły do szpinaku, gruszki i pietruszki. Prawdę powiedziawszy trochę się bałam, że zniszczą piękny zielony kolor ale nic z tego – chlorofil trzyma się doskonale! Z myślą o sezonie truskawkowym dodaję ku inspiracji. Aha, jeśli nie lubicie pietruszki to ją pomińcie, bo jednak charakterystyczny smak natki jest tutaj wyczuwalny wśród delikatnych nut gruszki i truskawek.
Składniki na 2 porcje:
~ 2 szklanki szpinaku baby
~ 1 miękka gruszka
~ 2 garście truskawek
~ woda mineralna
~ łyżka miodu (opcjonalnie)
~ 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie)
1
Gruszkę obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, truskawki odszypułkowujemy (niekoniecznie) i kroimy na kawałki, szpinak myjemy.
2
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji w razie potrzeby smoothie rozrzedzamy wodą mineralną (dodałam pół szklanki) i dosładzamy miodem. Pijemy schłodzone.