Tiramisu (bez jajek)
Klasyczne włoskie tiramisu zawiera w sobie surowe żółtka, bądź, w zależności od regionu także białka. Są jednak sytuacje, w który spożycie surowych jaj jest niewskazane, są też osoby, które w swojej kuchni nie przygotowują deserów z ich użyciem. W związku z tym postanowiłam nieco zmodyfikować klasykę, zastąpić surowe jajka bitą śmietaną, aby stworzyć deser, który do złudzenia przypomina klasyczne tiramisu, choć jednak jest delikatna różnica w smaku, to polecam Wam gorąco, bo tak czy inaczej połączenie smaku kawy, którą nasączycie biszkopty, kremowej masy z mascarpone i słodkiego wina sprawi, że poczujecie się jak w niebie.
Składniki na formę 29×18 cm:
~ 500 g serka mascarpone
~ 250 ml śmietanki 30%
~ 22 sztuki podłużnych biszkoptów ladyfingers
~ 4 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
~ 300 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
~ 50 ml słodkiego wina Marsala
1
Schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wino i ponownie krótko miksujemy aby uzyskać gładki, zwarty krem.
2
Biszkopty moczymy w przestudzonej kawie i układamy jedną warstwę na dnie naczynia o wymiarach 29 x 18 cm, na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-serowej, posypujemy wierzch kakao i ponownie układamy warstwę biszkoptów nasączonych kawą i masy śmietanowo- serowej.
3
Całość chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny a tuż przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Możemy też układać deser w pucharkach.