Śniadaniowe pancakes (American breakfast pancakes)
Dziś mam dla Was przepis Nigelli na tradycyjne amerykańskie pancakes, ukochane placuszki mojej córki, która może ich pochłonąć niezliczoną ilość. Cieniutkie, w Stanach jadane z syropem klonowym i chrupiącym bekonem, ja podałam je dziś z domowym sosem karmelowym oraz owocami. Robi się je ekspresowo więc jeśli macie ochotę na słodkie śniadanie nie wahajcie się ani chwili, doskonale sprawdzą się też na podwieczorek.
Składniki na 3 porcje:
~ 2 jajka
~ 300 ml mleka
~ 1,5 szklanki mąki
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 30 g roztopionego masła
~ 1 łyżka białego cukru
~ szczypta soli
1
Jajka wbijamy do naczynia i delikatnie je ubijamy, dodajemy melko, masło, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.
2
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany.
3
Pancakes smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle na złoto, przewracając na drugą stronę gdy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza.