Tarta z bobem i serem feta

Wystarczy naprawdę niewiele, aby w domowym zaciszu wyczarować pyszną tartę, jeśli dysponujecie piekarnikiem, nie macie żadnej wymówki, musicie ją zrobić, zwłaszcza, że sezon na bób powoli zmierza ku końcowi. Razowe ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli nie macie dostępu do mąki orkiszowej, możecie użyć pszennej razowej, lub po prostu zastąpić ją zwykłą mąką pszenną – tak jak w tym przepisie, wtedy zmniejszamy ilość wody. Delikatny bób, wyrazisty smak fety i razowe ciasto to bardzo udane połączenie – tarta idealna na piknik lub imprezę z przyjaciółmi, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

Składniki na formę 31 cm:

Na ciasto:

~ ¾ szklanki mąki pszennej
~ ¾ szklanki mąki razowej orkiszowej typ 2000
~ duża szczypta soli
~ ½ szklanki zimnej wody
~ 125 g masła
~ 1 łyżka oliwy

Na farsz:

~ 2 jajka
~ szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
~ 300 gramów bobu
~ 200 gramów sera feta
~ świeżo zmielony kolorowy pieprz
~ 2 ząbki czosnku
~ sól

1

Mąkę razową i mąkę pszenna wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i zagniatamy całość w taki sposób aby kawałki masła otoczyły się mąką. Dodajemy oliwę, sól i wodę, szybko zagniatamy całość, formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz: w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny masła gotujemy bób przez około 10 minut aż lekko zmięknie. Ugotowany i przestudzony bób obieramy z łupinek.

3

Ser feta rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt i jajka, całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czosnek i pieprz, wsypujemy bób i delikatnie mieszamy.

4

Schłodzone ciasto rozkładamy w formie i podpiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 210 stopni przy grzaniu góra dół aby nabrało złotego koloru.

5

Na podpieczony spód wylewamy farsz i pieczemy jeszcze 20 minut zmniejszając temperaturę do 190 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.

Tarta z bobem i fetą