Knedle ze śliwkami

Kolejny smak dzieciństwa, lata i wakacji. Mięciutkie knedle, które przygotujecie ekspresowo. Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, a same knedle zjadać ze śmietaną, cukrem, albo jak my z masłem i cynamonem. Moja córka chwilę po tym, jak pochłonęła ostatnią spytała: „Kiedy znowu zrobimy takie kuleczki?” – niech to będzie dla Was najlepsza rekomendacja. Podana ilość składników wystarczy na porcję dla dwóch, średnio głodnych osób.

Składniki dla 2 osób:

~ niepełna szklanki mąki pszennej
~ 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 500 g ugotowanych ziemniaków
~ 1 łyżka cukru
~ 1 jajko
~ duża szczypta soli
~ śliwki węgierki

1

Ziemniaki ścieramy na tarce, lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i cukier i szybko zagniatamy ciasto w miarę potrzeby podsypując je mąką, jeśli za bardzo będzie kleiło się do rąk.

2

Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy na dłoni i na środku układamy odpestkowaną połówkę śliwki, formujemy kulkę, w taki sposób, aby śliwka została otoczona ciastem.

3

Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, podajemy z roztopionym masłem i cynamonem.

knedle ze śliwkami