Tarta z serem camembert, łososiem i pomidorami

Hit ostatniej imprezy, połączenie wyrazistych smaków pomidorków koktajlowych i łososia z kremowym serem camembert. Łatwa do przygotowania, sycąca, idealna na zimno i ciepło. Możecie wykorzystać łososia grillowanego, surowego, wędzonego na ciepło lub zimno, w każdym wypadku będzie smacznie. Ciasto na tartę możecie przygotwać z podwójnej porcji, jedną część zamrozić i wykorzystać w przyszłości na tę lub inną pyszną tartę. Tymczasem zapraszam do stołu.

DSC_2791

Składniki (forma o średnicy 27 cm):

Na ciasto

~ 1,5 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka)

~ 100 g zimnego masła

~ 1/3 szklanki lodowatej (!) wody

~ 1 łyżka oliwy

~ duża szczypta soli

 

Na farsz:

~ 100 g łososia – u mnie wędzony na ciepło z pieprzem

~ 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki

~ 120 g sera camembert dobrej jakości

~ 100 ml gęstej śmietany

~ 2 jajka

~ świeżo zmielony pieprz, sól, pieprz kajeński do smaku, natka pietruszki do dekoracji

1

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy oliwę, sól i zagniatamy dolewając po trochu lodowatą wodę. Tutaj kluczowe jest aby zrobić to w miarę szybko – naszym celem nie jest idealnie gładkie ciasto (mogą w nim pozostać kawałki masła). Z ciasta formujemy kulę i chłodzimy co najmniej pół godziny w lodówce, jeśli bardzo Wam się spieszy, to zamrażalnik na około 15 minut też nie jest złą opcją, ważne aby ciasto dobrze się schłodziło.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

3

Przygotowujemy farsz: łososia dzielimy na mniejsze kawałki, ser kroimy w plasterki, pomidory w ćwiartki, mieszamy śmietanę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim.

4

  Ciasto wykładamy na formę do tarty, starając się zrobić to w miarę szybko, żeby nie ogrzać go naszymi dłońmi, widelcem dociskamy brzegi i dziurkujemy powierzchnię ciasta. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi, fasolą bądź ryżem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (musi być bardzo gorący) i pieczemy około 10 minut, następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy aż ciasto nabierze złotego koloru (około 3-4 minuty).

7

Na podpieczony spód wykładamy łososia, ser i pomidory, zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem, jeśli lubimy posypujemy natką pietruszki i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż wierzch się zetnie, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.