Arbuzowe smoothie

Arbuz, arbuz wszędzie – pyszny, soczysty, słodki, najlepszy właśnie o tej porze lata. Nie ukrywam, że najbardziej lubię go w czystej postaci, ale tym razem zakup arbuza o wadze 8 kg był jednak lekką przesadą i kiedy już nasyciliśmy się pysznymi zimnymi kawałkami tego soczystego owocu uznałam, że czas go nieco przetworzyć. Arbuz w szklance – tak jednym słowem można podsumować napój, który powstanie po zmiksowaniu odpestkowanego miąższu arbuza z sokiem z limonki. Orzeźwiający, w najmodniejszym kolorze tego lata, niskokaloryczny napój, który w wersji dla dorosłych doskonale smakuje z dodatkiem czystej wódki. Polecam nie tylko na upały!

arbuzowe smoothie

Składniki na 1 litr:

~ 3,5 kg świeżego arbuza (waga ze skórą)
~ sok wyciśnięty z limonki

1

Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy miąższ w kostkę i miksujemy za pomocą blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i pokruszony lód. Podajemy natychmiast dekorując napój listkami mięty.