Rozmarynowa panna cotta z sosem jagodowym
Dziś w kolejnej odsłonie pojawia się na blogu panna cotta – ten włoski deser jest niezwykle wdzięczny, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju eksperymenty smakowe – doskonale komponuje się z kawą, zieloną herbatą, a teraz okazuje się, że również z ziołami. Już podczas przygotowań tego tortu chodził mi po głowie pomysł na taką panna cottę i jak szybko się dało postanowiłam go zrealizować. Myślę, że sos malinowym również sprawdziłby się tutaj idealnie, jednak uznałam, że tym razem użyję jagód i myślę, że był to najlepszy z możliwych wyborów.
Składniki na 4 porcje:
Na panna cottę:
~ 250 ml mleka
~ 250 ml śmietanki 30%
~ 2 łyżki cukru z wanilią
~ 3 łyżeczki żelatyny
~ 2 duże gałązki rozmarynu
Na sos:
~ ¾ szklanki świeżych jagód
~ 1/2 sparzonej wrzątkiem i wyszorowanej cytryny
~ 1,5 łyżki cukru
1
Śmietanę gotujemy z gałązkamii rozmarynu na małym ogniu przez około 10 minut, aby oddały aromat.
2
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody i zostawiamy aby napęczniała. Zaromatyzowaną śmietankę przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się igiełek rozmarynu. Płyn ponownie umieszczamy w garnku, dodajemy mleko, cukier i całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy przez około 30 sekund aby uniknąć grudek.
3
Całość lekko studzimy i przelewamy do 4 pojemniczków o pojemności 125 ml. Pojemniczki z panna cottą nakrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na co najmniej 4 godziny.
4
Tuż przed podaniem przygotowujemy sos: połowę jagód umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, za pomocą zestera ścieramy też około łyżeczkę skórki cytrynowej, całość podgrzewamy około 3-4 minuty.
5
Po tym czasie używając blendera rozdrabniamy owoce, no koniec dodajemy pozostałe jagody i całość delikatnie mieszamy.
6
Gotową panna cottę wykładamy na talerz, dekorujemy ciepłym sosem i natychmiast podajemy (aby łatwiej wyjąć deser z pojemniczka można go na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie).