Piersi z kaczki w sosie z owoców leśnych

Letni sezon owocowy w pełni, dlatego dziś mam dla Was przepis na kaczkę w sosie z czerwonego wina i owoców leśnych – ja wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne zapasy z zamrażalnika, jednak zachęcam Was również do sięgnięcia po świeże dary lasu – jeżyny, maliny, jagody – doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosu, którym polejecie piersi kaczki. To pomysł na elegancki obiad, albo kolację, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, pamiętajcie tylko, aby nie piec kaczki za długo – jej mięso powinno pozostać lekko różowe.

Składniki na 2 porcje:

~ 2 świeże piersi z kaczki ze skórą
~ 1 szklankę świeżych lub mrożonych owoców leśnych
~ 125 ml wytrawnego czerwonego wina
~ 2 łyżki miodu
~ 1 łyżeczkę przyprawy korzennej
~ kolorowy pieprz

1

Oczyszczoną i osuszoną ocieploną do temperatury pokojowej pierś kaczki nacinamy ostrym nożem od strony skóry na krzyż, uważając aby nie uszkodzić mięsa.

2

Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię układamy mięso skórą do dołu i czekamy aż tłuszcz się wytopi a skóra nabierze złotego koloru, zajmie to około 7 minut, następnie piersi odwracamy i smażymy około 2 minut aż mięso lekko zbrązowieje.

3

W naczyniu żaroodpornym układamy piersi skórą do dołu i odlewamy pozostały po smażeniu tłuszcz. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 10-12 minut aby uzyskać mięso średnio wysmażone.

4

W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelnię na której smażyły się piersi kaczki wlewamy czerwone wino i podgrzewamy, aż część płynu odparuje zeskrobując osad z dna. Po kilku minutach dodajemy owoce leśne, całość podgrzewamy rozgniatając owoce, około 4 minut, po tym czasie sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy go czerwonym pieprzem i przyprawą korzenną. Całość mieszamy.

5

Piersi z kaczki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę do krojenia, przykrywamy folią aluminiową i czekamy około 10 minut aby mięso odpoczęło i puściło soki. Pierś kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Kaczka w sosie z owoców leśnych