Papryka faszerowana
Faszerowane warzywa to niezwykle wdzięczny temat i radość dla wszystkich zmysłów. Kolorowe papryki nie są tutaj wyjątkiem. Pieczone w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu, wypełnione treściwym nadzieniem stanowią świetnie danie główne. Możecie je podać na letnim przyjęciu w ogrodzie z sosem pomidorowym, w towarzystwie mieszanki sałat skropionej oliwą albo w zimowy wieczór jako wspomnienie ciepłych dni. Potrawa ma rodowód bałkański, choć równie często, co na przykład w Chorwacji można ją spotkać na greckich wyspach. Farszem z poniższego przepisu możecie także nadziać pomidory, cukinię czy bakłażana.
Porcja dla 3 osób:
~ 4 różnokolorowe papryki
~ 400 gram mięsa wołowego (zmielonego)
~ 2 dojrzałe pomidory
~ 2 cebule
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 jajka
~ 100 gram ryżu
~ pęczek zielonej pietruszki
~ sól
~ pieprz
~ świeży tymianek
~ oliwa
1
Papryki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne.
2
Nacieramy papryki oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżym tymiankiem i na czas przygotowywania farszu odkładamy do lodówki.
3
Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
4
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, smażymy około 10 minut.
5
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i posiekany czosnek, dusimy około 5 minut, po tym czasie dodajemy ugotowany uprzednio ryż i wbijamy jajka.
6
Smażymy wszystko razem około 2 minut, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
7
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza przy grzaniu góra – dół
8
Przygotowaną wcześniej paprykę nadziewamy farszem, układamy na blaszce do pieczenia, podlewamy wodą i pieczemy do miękkości około 30 minut.