Muffiny z malinami
Maliny – moje ulubione letnie owoce, z niecierpliwością czekam na lato, ciesząc się na ich soczysty smak i cudowny zapach. Tymczasem proponuje Wam świetny duet. Zmysłowa, malinowa czerwień świetnie kontrastuje z jasnym wnętrzem tych mięciutkich i wilgotnych muffinek, a ten zapach hmm jak dobrze, że ogólnodostępne są maliny mrożone, choć to jednak nie to samo…
Składniki na 12 muffinek:
Składniki suche:
~ 1,5 szklanki mąki
~ 0,6 szklanki brązowego cukru
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
~ 140 ml jogurtu greckiego
~ 125 ml oleju
~ 2 jajka
~ 200 g świeżych malin
1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
2
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre.
3
Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy do połączenia składników (mogą pozostać grudki) na koniec delikatnie dodajemy maliny.
4
Ciastem napełniamy papilotki, każdą muffinkę posypujemy brązowym cukrem, który w trakcie pieczenia się rozpuści. tworząc chrupiącą skorupkę.
5
Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.