Muffiny z malinami

Maliny – moje ulubione letnie owoce, z niecierpliwością czekam na lato, ciesząc się na ich soczysty smak i cudowny zapach. Tymczasem proponuje Wam świetny duet. Zmysłowa, malinowa czerwień świetnie kontrastuje z jasnym wnętrzem tych mięciutkich i wilgotnych muffinek, a ten zapach hmm jak dobrze, że ogólnodostępne są maliny mrożone, choć to jednak nie to samo…

muffiny z malinami

Składniki na 12 muffinek:

Składniki suche:

~ 1,5 szklanki mąki

~ 0,6 szklanki brązowego cukru

~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

~ 140 ml jogurtu greckiego

~ 125 ml oleju

~ 2 jajka

~ 200 g świeżych malin

1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

2

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre.

3

Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy do połączenia składników (mogą pozostać grudki) na koniec delikatnie dodajemy maliny.

4

Ciastem napełniamy papilotki, każdą muffinkę posypujemy brązowym cukrem, który w trakcie pieczenia się rozpuści. tworząc chrupiącą skorupkę.

5

Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.