Kanapka z ogórkiem (Cucumber sandwich)

Jakkolwiek dziwnie może to zabrzmieć kanapka z ogórkiem to przekąska  wywodząca się z brytyjskich wyższych sfer. Jadana zwykle przez arystokratów do tradycyjnej popołudniowej herbaty. Współcześnie Cucumber sandwich jada się między innymi z dodatkiem kremowego serka, łososia, kopru. Cieniutkie kromeczki, pokrojone na małe kawałki urzekają prostotą i orzeźwiającym smakiem. Zwykła kanapka z ogórkiem – pomyślicie, owszem zwykła ale jak niezwykle pyszna…

Składniki:

~ Białe pieczywo (w oryginale pullman loaf)

~ Masło

~ Świeży, zielony ogórek najlepiej gruntowy

~ Sól

1

Pieczywo smarujemy masłem i układamy na nim obranego i pokrojonego w plastry ogórka, solimy, przykrywamy drugą kromką.

2

Obkrawamy skórkę z chleba i kroimy na małe kawałki (prostokąty, bądź kwadraty)