Sałatka z łososiem i kaparami
Podobno kobieta potrafi zrobić trzy rzeczy z niczego: kapelusz, sałatkę i awanturę… Nie noszę kapeluszy, nie robię awantur, za to uwielbiam sałatki i rzeczywiście najlepsze powstają wtedy, gdy wydaje się, że nic nie ma w lodówce – inwencja twórcza sięga wtedy zenitu. Dzisiejsza sałatka jest lekka, orzeźwiająca i idealna na śniadanie. Możecie do niej wykorzystać łososia, który został z obiadu, grilla albo po prostu upiec go przed przygotowaniem. Idealna na sobotnie śniadanie 🙂
Składniki dla dwóch osób:
~ 250 gram usmażonego lub grillowanego łososia
~ 3 łyżki kaparów
~ 2 łyżki pomidorów suszonych osączonych z oliwy
~ kilka dużych zielonych oliwek
~ dwie garście mieszanki sałat
~ świeży koperek
~ czerwony pieprz
1
Łososia rwiemy na mniejsze kawałki, kroimy oliwki i pomidory.
2
Na talerzu układamy: sałatę, łososia, oliwki, pomidory i kapary, całość posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.