Chleb z papryką i czarnuszką

Chleb na drożdżach, pachnący papryką i czarnuszką, prosty w przygotowaniu nawet dla laików w kwestii pieczenia chleba. Doskonały na początek przygody z pieczeniem. Robię go z różnymi dodatkami, dziś, w sobotni poranek stanęło na wyrazistych i zdecydowanych smakach. Zapach jaki wypełnił całą kuchnie napełnił mnie radością na cały dzień. Tak właśnie pachnie prawdziwy DOM. Do przygotowania chleba będziecie potrzebować żaroodpornego lub żeliwnego naczynia z pokrywką, jeśli takowym nie dysponujecie, możecie użyć garnka z pokrywką (bez plastikowych elementów), bądź przykryć naczynie folią aluminiową. Przepis zaczerpnęłam stąd

Chleb z papryką i czarnuszką

Składniki:

~ 400 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)

~ 20 g świeżych drożdży lub jedna czubata łyżeczki drożdży suszonych

~ łyżeczka cukru

~ 350 ml niegazowanej wody mineralnej

~ łyżeczka soli

~ duży strąk grillowanej marynowanej papryki

~ dwie łyżki czarnuszki

1

Drożdże z dodatkiem cukru rozpuszczamy w 3 łyżkach wody.

2

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier,  paprykę pokrojoną w kosteczkę, drożdże, czarnuszkę i całość mieszamy łyżką, następnie dodajemy wodę i ponownie mieszamy  aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.

3

Miskę nakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką aby opadło.

4

Nagrzewamy piekarnik do 245 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół wkładając do środka naczynie o średnicy nie większej niż 22 cm, w którym będziemy piec chleb.

5

Z rozgrzanego piekarnika wyciągamy naczynie i przelewamy do niego ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez kolejne 25 minut, następnie usuwamy przykrycie i pieczemy 20 minut uważając aby wierzch chleba nie zaczął się przypalać, jeśli będzie to miało miejsce, można go ponownie przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

6

Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika, czekamy jeszcze 10 minut i odkładamy bochenek do wystudzenia na kratkę.