Krem truskawkowy
W środku zimy kupiłam truskawki z Portugalii, w żaden sposób nie dorównują naszym dojrzewającym w polskim, letnim słońcu, ale cóż począć miałam straszną ochotę na świeże truskawki już teraz, w styczniu, a że miałam akurat w lodówce mascarpone i śmietanę kremówkę przygotowałam z nich jeszcze na deser szybki krem – na pewno w lecie będzie smakował jeszcze lepiej, tymczasem powiało latem w środku zimy. Krem świetnie nadaje się do przełożenia ciasta, albo udekorowania cupcakes (po usztywnieniu żelatyną).
Składniki dla trzech osób:
~ 350 g truskawek
~ 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
~ 200 g mascarpone
~ łyżka cukru pudru
~ 1 łyżeczka octu balsamicznego
1
Za pomocą blendera truskawki rozdrobnić na mus, dodać ocet balsamiczny i cukier.
2
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i krótko zmiksować do połączenia się składników.
3
Do masy dodać mus truskawkowy, ponownie krótko zmiksować, przełożyć do pucharków, udekorować cząstkami truskawek.