Bułki pszenne
Kto z nas nie lubi zapachu i smaku świeżego pieczywa? Pokochacie go jeszcze bardziej jeśli zaczniecie sami je piec. Świeże bułeczki na śniadanie albo na kolację? Proszę bardzo! A smak, co tu dużo mówić nigdy i nigdzie nie zdarzyło mi się aby kupne pieczywo smakowało tak dobrze. Bułki pszenne to bardzo prosty wypiek, pamiętajcie tylko o tym aby porządnie wyrobić ciasto i pozwolić mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Przepis z tej strony
Składniki na 6 bułek:
~ 250 g mąki pszennej
~ 80 ml wody*
~ 1 jajko
~ 20 g miękkiego masła
~ 8 g cukru
~ 1 łyżeczka mleka w proszku
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 1 łyżeczka drożdży instant
~ 1 łyżka topionego masła do posmarowania bułeczek
1
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, w razie potrzeby dodajemy więcej wody ciasto powinno być elastyczne i w miarę luźne.
2
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3
Dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki, ostrym nożem robimy nacięcie przez środek.
4
Smarujemy stopionym masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
5
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do zrumienienia.