Bułki pszenne

Kto z nas nie lubi zapachu i smaku świeżego pieczywa? Pokochacie go jeszcze bardziej jeśli zaczniecie sami je piec. Świeże bułeczki na śniadanie albo na kolację? Proszę bardzo! A smak, co tu dużo mówić nigdy i nigdzie nie zdarzyło mi się aby kupne pieczywo smakowało tak dobrze. Bułki pszenne to bardzo prosty wypiek, pamiętajcie tylko o tym aby porządnie wyrobić ciasto i pozwolić mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Przepis z tej strony

Bułki pszenne

Składniki na 6 bułek:

~ 250 g mąki pszennej

~ 80 ml wody*

~ 1 jajko

~ 20 g miękkiego masła

~ 8 g cukru

~ 1 łyżeczka mleka w proszku

~ 0,5 łyżeczki soli

~ 1 łyżeczka drożdży instant

~ 1 łyżka topionego masła do posmarowania bułeczek

1

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, w razie potrzeby dodajemy więcej wody ciasto powinno być elastyczne i w miarę luźne.

2

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki, ostrym nożem robimy nacięcie przez środek.

4

Smarujemy stopionym masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

5

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do zrumienienia.