Łosoś z cytryną i pomarańczą

Nie wszyscy lubią połączenie cytrusowych smaków z rybą. Ja lubię, nawet bardzo i dlatego dziś postanowiłam dodać łososiowi nieco pomarańczowej nuty – zanurzony na 20 minut w soku ze świeżej pomarańczy zyskuje niecodzienny smak. Pieczony z plasterkami cytryny cieszy oko i podniebienie. w takiej wersji nadaje się świetnie również do grillowania.

Łosoś z pomarańczą i cytryną

Składniki dla dwóch osób:

~ 400 g filetu z łososia

~ sok wyciśnięty z jednej pomarańczy – około 100 ml

~ cytryna pokrojona w półplasterki

~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól

~ oliwa

1

Do naczynia, które pomieści filet z łososia wlewamy sok i układmy na nim rybę skórą do góry, zostawiamy na minimum 20 minut.

2

Rybę osączamy na papierowym ręczniku układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą skórą do dołu.

3

Posypujemy łososia świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, układamy na nim półplasterki cytryny i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut.