Łosoś z cytryną i pomarańczą
Nie wszyscy lubią połączenie cytrusowych smaków z rybą. Ja lubię, nawet bardzo i dlatego dziś postanowiłam dodać łososiowi nieco pomarańczowej nuty – zanurzony na 20 minut w soku ze świeżej pomarańczy zyskuje niecodzienny smak. Pieczony z plasterkami cytryny cieszy oko i podniebienie. w takiej wersji nadaje się świetnie również do grillowania.
Składniki dla dwóch osób:
~ 400 g filetu z łososia
~ sok wyciśnięty z jednej pomarańczy – około 100 ml
~ cytryna pokrojona w półplasterki
~ świeżo zmielony czarny pieprz, sól
~ oliwa
1
Do naczynia, które pomieści filet z łososia wlewamy sok i układmy na nim rybę skórą do góry, zostawiamy na minimum 20 minut.
2
Rybę osączamy na papierowym ręczniku układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą skórą do dołu.
3
Posypujemy łososia świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, układamy na nim półplasterki cytryny i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut.