Tarta z serem camembert, pomidorami i roszponką
Camembert na ciepło zawsze smakuje dobrze – czy to panierowany i podawany jako osobna przystawka, czy jako element uzupełniający danie. Ten delikatny ser, gdy nie gra pierwszych skrzypiec, stanowi świetne tło dla towarzyszących mu składników. Słodycz roszponki i intensywność dojrzałych pomidorów, podkreślona cebulową nutą, połączona z aksamitnym camembertem stanowi idealną kompozycję współgrającą doskonale na spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki dla trzech osób:
~ 250 g ciasta francuskiego
~ 200 g sera camembert
~ 2 dojrzałe pomidory
~ garść roszponki
~ pół małej białej cebuli (opcjonalnie)
~ świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie
1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu „góra-dół”
2
Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia (używam standardowej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem i obciążamy tak, aby brzegi ciasta wystawały z każdej strony po 2-3 centymetry
3
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 10 minut aż brzegi delikatnie się zrumienią
4
Na podpieczony spód wykładamy camember, rozkładamy pomidor pokrojonego w półplasterki, obsypujemy drobno posiekaną cebulą i przyprawiamy pieprzem i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut.
5
Wyciągamy tartę z piekarnika, posypujemy ziołami prowansalskim , na koniec rozkładamy na całej powierzchni listki roszponki.
6
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu z dobrą oliwą.