Muffiny z mleczną czekoladą

Muffiny szturmem podbiły moje serce dobrych kilkanaście lat temu. Pamiętam jakim objawieniem było odkrycie jak łatwo można przygotować te przepyszne cudeńka. Wytrawne, słodkie, razowe – niezliczone kombinacje smaków, zapachów i aromatów. Dziś proponuję następujące połączenie – waniliowe ciasto i kawałki mlecznej czekolady, doskonałe w swojej prostocie, uwielbiane przez moją córkę za „kropecki”. Przepis znalazłam robiąc porządki w rzeczach ze studiów – został mi podyktowany przez koleżankę, która siedziała obok mnie na bardzo nudnym wykładzie, po latach widzę, że przydał mi się dużo bardziej niż heksametr jambiczny 🙂

muffiny_czekolada_m

Składniki na 12 muffinek:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 

Suche:

~ 2 szklanki mąki

~ 2/3 szklanki cukru

~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej

~ szczypta soli

~ 80 g czekolady mlecznej posiekanej na małe kawałki

 

Mokre:

~ 1 szklanka jogurtu naturalnego

~ 60 g roztopionego, przestudzonego masła

~ 1 jajko

~ 1 łyżka ekstraktu z wanilii

~ pestki słonecznika do posypania muffinek

1

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni

2

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre.

3

Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy do połączenia się składników – ciasto może być grudkowate.

4

Papilotki wypełniamy ciastem, posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy około 25 minut  w 190 stopniach.