Ziemniaki pieczone z tymiankiem i cytryną
Dzisiaj o nieco innym sposobie przygotowania ziemniaków – w paczuszkach z papieru do pieczenia. Zainspirowana przepisem z Kwestii Smaku postanowiłam spróbować przyrządzić je w ten właśnie sposób i są rewelacyjne! Doskonale przechodzą smakiem ziół i cytryny, to zupełnie inny ziemniak. Paczuszki z papieru powodują, że jest trochę jak gotowany na parze, a trochę jak pieczony – dla mnie osobiście idealny do wszelkiego rodzaju ryb. Polecam!
Składniki dla 2 osób:
~ 6 średnich ziemniaków (młode można zostawić w mundurkach)
~ 2 łyżeczki masła
~ 2 plasterki cytryny
~ 2 gałązki świeżego tymianku
~ 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ósemki
3
Przygotowujemy arkusze papieru do pieczenia o wymiarach 30×40 cm
4
Na papierze układamy cząstki ziemniaków, posypujemy je rozmarynem, solą i pieprzem, kładziemy plasterek cytryny przekrojony na pół i gałązkę tymianku, dodajemy łyżeczkę masła.
5
Zawijamy papier w szczelną paczuszkę, na koniec podwijając rogi pod spód, w taki sposób, aby paczuszka nie otworzyła się podczas pieczenia.
6
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut..