Sernik waniliowy z czekoladą

Kocham serniki – wszystkie bez wyjątku. To dla mnie ciasto idealne – wspomnienie dzieciństwa i tradycyjny sernik na kruchym spodzie mojej Babci, sernik z brzoskwiniami mojej Mamy, pieczony na każdą okazję i bez okazji, gdy w sklepach pojawiły się brzoskwinie w puszkach. Sernik wiedeński smakujący doskonale w małej kafejce niedaleko Schönbrunn, niezliczone cheescakes konsumowane bez opamiętania zarówno w małej irlandzkiej wiosce, jak i  największej metropolii na Wyspach i wszędzie tam, gdzie pojawiało się coś co wyglądało mi na bycie sernikiem. Tak jestem sernikożercą! Dziś proponuję Wam sernik, który świetnie się prezentuje i smakuje świetnie – puszysty i kremowy, czyli idealny.

Sernik z czekoladą

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

 

Na spód

~ 200 g pokruszonych ciasteczek wieloziarnistych

~ 70 g rozpuszczonego masła

 

Masa serowa*

~ 1000 g trzykrotnie zmielonego twarogu

~ 200 ml śmietany kremówki

~ 1 szklanka cukru

~ 2 łyżki mąki pszennej

~ 5 jajek

~ łyżka ekstraktu z wanilii

 

Polewa czekoladowa

~ 50 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao

~ 50 g czekolady białej dobrej jakości

 

*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

1

Ciasteczka kruszymy na drobny piasek za pomocą blendera lub wałka, mieszamy z rozpuszczonym i przestudzonym masłem i wysypujemy do tortownicy, której spód wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wciskamy masę ciasteczkową w dno formy palcami.

2

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia się składników, nie ubijamy zbyt długo, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy.

3

Brzegi tortownicy smarujemy masłem, i wylewamy masę serową na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około godziny z grzaniem góra-dół, aż powierzchnia sernika na środku dotknięta patyczkiem będzie lekko sprężynować.

4

Studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku, gdy przestygnie przygotowujemy polewę.

5

W kąpieli wodnej roztapiamy w osobnych naczyniach białą i ciemną czekoladę, białą rozsmarowujemy łyżką na całej powierzchni sernika, ciemną robimy coraz większe okręgi zaczynając od środka. Na koniec za pomocą widelca przeciągamy po obu masach od zewnątrz do wewnątrz aby utworzyć fantazyjne wzory.

6

Chłodzimy w lodówce co najmniej 4 godziny.