Ziemniaki pieczone w ziołach
Rzadko jadam ziemniaki, ale jeśli już się pojawiają, to raczej w formie pieczonej niż gotowanej. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania świetnego dodatku do wszelkiego rodzaju mięs i ryb – ziemniaków pieczonych w ziołach. Możecie je urozmaicać dodając ulubione przyprawy – w zależności od tego z czym planujecie je podać. Smaczne o każdej porze roku, dobrze komponują się także z wszelkiego rodzaju dipami.
Składniki dla dwóch osób:
~ 6 średnich ziemniaków
~ 0,5 łyżeczki tymianku
~ 0,5 łyżeczki cząbru
~ 1 łyżeczka rozmarynu
~ 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
~ sól
~ oliwa
~ łyżka masła
1
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni
2
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki (młode dokładnie myjemy i zostawiamy w mundurkach).
3
Mieszamy w miseczce zioła, paprykę i sól.
4
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą wykładamy na nie ziemniaki, posypujemy mieszanką przypraw i energicznie potrząsamy naczyniem aby przyprawy pokryły ziemniaki, na wierzchu układamy jeszcze wiórki masła.
5
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy do miękkości około godziny, mniej więcej w połowie pieczenia odwracając ziemniaki na drugą stronę.