Ziemniaki pieczone w ziołach

Rzadko jadam ziemniaki, ale jeśli już się pojawiają, to raczej w formie pieczonej niż gotowanej. Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania świetnego dodatku do wszelkiego rodzaju mięs i ryb – ziemniaków pieczonych w ziołach. Możecie je urozmaicać dodając ulubione przyprawy – w zależności od tego z czym planujecie je podać. Smaczne o każdej porze roku, dobrze komponują się także z wszelkiego rodzaju dipami.

ziemniaki pieczone z ziołami

Składniki dla dwóch osób:

~ 6 średnich ziemniaków

~ 0,5 łyżeczki tymianku

~ 0,5 łyżeczki cząbru

~ 1 łyżeczka rozmarynu

~ 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki

~ sól

~ oliwa

~ łyżka masła

1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

2

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki (młode dokładnie myjemy i zostawiamy w mundurkach).

3

Mieszamy w miseczce zioła, paprykę i sól.

4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą wykładamy na nie ziemniaki, posypujemy mieszanką przypraw i energicznie potrząsamy naczyniem aby przyprawy pokryły ziemniaki, na wierzchu układamy jeszcze wiórki masła.

5

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy do miękkości około godziny, mniej więcej w połowie pieczenia odwracając ziemniaki na drugą stronę.