Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym
Lubię dania, których przygotowanie jest nieskomplikowane i szybkie. Ten makaron zdecydowanie do takich należy, a jego smak hmm poezja. Osobiście bardzo lubię zielone brokuły na tle różowej szynki oblane kremowym sosem – takie pastele na talerzu. Przygotujecie go z łatwo dostępnych składników – polecam na szybki obiad.
Składniki dla dwóch osób:
~ 250 g makaronu (u mnie penne)
~ 100 g dobrej jakości szynki
~ różyczki z połowy świeżego brokuła, lub 200 g brokułów mrożonych
~ 250 ml gęstej śmietany 16%
~ 50 g dowolnego sera z niebieską pleśnią (u mnie bleu d’ auvergne)
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty (mają pozostać jędrne)*
2
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
3
Na odrobinie oliwy podsmażamy szynkę, gdy lekko się zrumieni wlewamy śmietanę i podgrzewamy 2 minuty, następnie dodajemy pokrojony na kawałki ser i mieszamy aż się roztopi.
4
Na koniec dodajemy brokuły, całość mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i wykładamy na talerze.
5
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
* jeśli chcemy aby brokuły zachowały ładny zielony kolor dodajemy do wody 1 łyżeczkę cukru.