Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Lubię dania, których przygotowanie jest nieskomplikowane i szybkie. Ten makaron zdecydowanie do takich należy, a jego smak hmm poezja. Osobiście bardzo lubię zielone brokuły na tle różowej szynki oblane kremowym sosem – takie pastele na talerzu. Przygotujecie go z łatwo dostępnych składników – polecam na szybki obiad.

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Składniki dla dwóch osób:

~ 250 g makaronu (u mnie penne)

~ 100 g dobrej jakości szynki

~ różyczki z połowy świeżego brokuła, lub 200 g brokułów mrożonych

~ 250 ml gęstej śmietany 16%

~ 50 g dowolnego sera z niebieską pleśnią (u mnie bleu d’ auvergne)

~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty (mają pozostać jędrne)*

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Na odrobinie oliwy podsmażamy szynkę, gdy lekko się zrumieni wlewamy śmietanę i podgrzewamy 2 minuty, następnie dodajemy pokrojony na kawałki ser i mieszamy aż się roztopi.

4

Na koniec dodajemy brokuły, całość mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i wykładamy na talerze.

5

Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

* jeśli chcemy aby brokuły zachowały ładny zielony kolor dodajemy do wody 1 łyżeczkę cukru.