Leczo (Lecsó)

Leczo, to jedna z tych potraw, które kojarzą mi się z końcem lata i wczesną jesienią. W zamierzchłych czasach, gdy cukinia nie była warzywem dostępnym przez cały rok królowało na talerzach w moim rodzinnym domu właśnie o tej porze roku. Teraz tą aromatyczną potrawą z węgierskim rodowodem możemy cieszyć się przez cały rok, jeśli tylko macie pod ręką cukinię zachęcam do przygotowania leczo na obiad lub kolację. Za przepis dziękuję Kasi, która tak długo kombinowała z ilością składników, aż doszła do perfekcji…

Leczo

Składniki dla 2 osób:

~ 30 dag kiełbasy dobrej jakości (użyłam jałowcowej)

~ dwie średnie cebule

~ 2 płaskie łyżki papryki słodkiej

~ 5-6 dużych pomidorów

~ 1 papryka czerwona duża

~ 1 papryka żółta duża (w sezonie zastępuję dwiema-trzema małymi białymi)

~ 1 mała cukinia

~ 2/3 płaskiej łyżki cząbru suszonego

~ 2/3 płaskiej łyżki rozmarynu

~ 2 ząbki czosnku

~ sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku według uznania

~ olej do smażenia

1

Przygotowujemy składniki: cebulę drobno szatkujemy, kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, cukinię w półplasterki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ósemki.

2

Cebulę podsmażamy na oleju aż lekko zmięknie, dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę i gdy całość jest podsmażona zasypujemy mieloną czerwoną papryką, dokładnie mieszamy, podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 4 minuty

3

Do podduszonej cebuli i kiełbasy dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię, podlewamy odrobinę wodą i ponownie dusimy  na średnim ogniu aż warzywa puszczą sok – około 8 minut

4

Dodajemy pomidory i mieszamy wszystkie składniki dodając jeszcze rozdrobniony czosnek, cząber i rozmaryn i dusimy całość około 25 minut.

5

Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.

Leczo najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się „przegryźć”, jeśli macie ochotę na aromatyczne danie w zimowy wieczór będzie to świetny wybór.