Zupa krem z papryki

Moje córki kochają czerwoną paprykę a ja nic nie poradzę na to, że lubię zupy kremy – miksuję wszystko, co wpadnie mi w ręce, więc gdy któregoś dnia zarówno ja, jak i małżonek, kupiliśmy po 4 sztuki papryki trzeba było coś z nią zrobić. I powstała ona – zdecydowanie jedna z najładniejszych zup jakie ostatnio zrobiłam, jej intensywny kolor i cudowny smak podbiły nasze serca. Ma jeszcze jedną zaletę – robi się ją ekspresowo i świetnie nadaje się do zabrania do pracy. Spróbujcie koniecznie!

zupa krem z papryki

Składniki na 6 porcji:

~ 700 g czerwonej papryki
~ 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
~ duża czerwona cebula
~ sól morska
~ świeżo zmielony czarny pieprz
~ tymianek
~ 2 ząbki czosnku
~ oliwa do smażenia
~ 100 ml śmietanki 30% – opcjonalnie
~ natka pietruszki do podania

1

Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, całość podsmażamy na oliwie około 10 minut aż warzywa lekko zmiękną.

2

W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy 20 minut na małym ogniu.

3

Zupę zdejmujemy z ognia, i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, odlewamy do miseczki szklankę płynu i dodajemy do niego śmietankę – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak przygotowaną mieszankę wlewamy do garnka z zupą, ponownie miksujemy całość. Zupa powinna mieć konsystencję kremu, jeśli jst zbyt gęsta możemy rozrzedzić ją wodą lub śmietanką.

4

Zupę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą oraz tymiankiem, podajemy z odrobiną oliwy, posiekaną natką pietruszki i grzankami.

krem z papryki